Codeïne Fosfaat 20MG

74,99

Codeïne Fosfaat is een geneesmiddel, behorend tot de groep van medicijnen met een hoest dempende en pijnstillende werking. Het onderdrukt de hoestprikkel waardoor hoesten vermindert.

Beschrijving

Codeïne Fosfaat

Codeïne fosfaat is een geneesmiddel, behorend tot de groep van medicijnen met een hoest dempende en pijnstillende werking. Het onderdrukt de hoestprikkel waardoor hoesten vermindert. Codeïne fosfaat 20mg wordt voorgeschreven bij droge hoest en bij pijn en soms ook bij een verwachte kriebelhoest tijdens de slaap of tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld een concert of lezing.

  • Codeïne werkt tegen hoest. Het is ook een pijnstiller.
  • Bij kriebelhoest en bij pijn. Soms samen met de pijnstiller paracetamol.
  • Tabletten en drank werken binnen een half uur. Deze werken 3 tot 4 uur lang.
  • Hoest: gebruik codeïne tot uw klachten verdwenen zijn, dit is meestal binnen een paar dagen. Heeft u na 3 weken nog steeds kriebelhoest? Ga dan naar de arts.
  • Pijn: gebruik codeïne zolang u het nodig heeft en volgens een vast schema. Bijvoorbeeld om de 3 tot 4 uur, niet vaker dan 6 keer per dag.
  • U kunt verstopping krijgen door codeïne. Drink veel vocht en eet voedsel met veel vezel zoals groente, fruit en volkorenproducten. U kunt ook een laxeermiddel gebruiken.
  • Ook kunt u suf, slaperig en duizelig worden. Rijd dan geen auto. Gebruikt u meer dan 20 mg per keer? Of gebruikt u dit medicijn vaker dan 3 keer per dag? Dan mag u de eerste 2 weken niet autorijden. Rijd daarna alleen als u geen bijwerkingen meer heeft.
  • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Overleg met uw apotheker of arts of u codeïne veilig kunt gebruiken.

Hoest

Codeïne wordt gebruikt bij prikkelhoest of kriebelhoest.

Wanneer de keel en longen geprikkeld worden, geven de hersenen een signaal af om te hoesten. Vaak is dit noodzakelijk, omdat er bijvoorbeeld slijm in de luchtwegen zit. Soms is dat niet het geval, maar ontstaat de prikkelhoest doordat de keel en longen geïrriteerd zijn door een verkoudheid zonder slijm of bijvoorbeeld door een verblijf in een rokerige omgeving. De voortdurende kriebel kan erg vervelend zijn, zoals `s nachts en tijdens een concert of lezing.

Behandeling
In dat geval kunt u codeïne gebruiken. Gebruik dit middel echter niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.

U merkt binnen een half uur dat u minder neiging tot hoesten heeft. Dit effect houdt drie tot vier uur aan.

Pijn bestaat in verschillende vormen. Pijn kan komen door een beschadiging in uw lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar uw hersenen en u voelt pijn. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt.

Werking
Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel niet of minder sterk aankomt. U voelt de pijn minder en reageert er rustiger op.

Codeïne wordt soms gebruikt in combinatie met de pijnstiller paracetamol. Meer informatie over deze combinatie vindt u bij paracetamol met codeïne.

Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt 3 tot 4 uur aan.

Gebruikt voor: behandeling van droge- en kriebelhoest
Effect: vermindert de neiging tot hoesten
Werkzame stof: Codeïne Fosfaat

Mag ik autorijden, alcohol drinken, alles eten?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

 

Let op: dit advies geldt voor dagelijks gebruik van codeïne. Gebruikt u codeïne af en toe of gedurende enkele dagen? Mogelijk geldt een ander advies. Overleg dan met uw arts of u wel of niet mag autorijden.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan codeïne, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
U mag alles eten.

Gebruik bij zwangerschap of borstvoeding

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

– Gebruikt u dit medicijn af en toe? U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is redelijk veel ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de eerste 3 maanden (1e trimester) van de zwangerschap. Gebruik dit medicijn NIET vlak voor de bevalling. Bij gebruik vlak voor de bevalling kan de baby na de geboorte moeite hebben met ademhalen.

– Gebruikt u dit medicijn langer dan 2 weken? U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Ook neemt de hoeveelheid moedermelk door dit medicijn af. Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven